skip to Main Content

Weinhaus Gold in het LEVEN magazine

Katwijker Willem Schonenberg komt al jaren bij Weingut Bicking in het rustieke dorpje Gauersheim in de Palts. Er hoort een knus Gästehaus met 18 kamers en uitgebreide wellness bij waar je goed kunt eten en van waaruit je op je gemak de mooie omgeving kunt verkennen. Eigenaar Eckhard leerde Willem daar de lokale wijnen kennen en waarderen. “Ik was ooit meer een bierdrinker, maar gaandeweg ontdekte ik hier hoe lekker Duitse wijn kan zijn. Na verloop van tijd ben ik de wijnen gaan importeren samen met een paar kompanen. En sinds 2016 stellen we onze huiswijnen ook zelf samen. We hebben inmiddels een behoorlijke klantenkring opgebouwd door heel Nederland.” 

Zoeken en proeven 

Dat succes smaakte naar meer. Willem polste eens bij Eckhard. Wist hij misschien nog meer lokale wijnmakers die de moeite waard zijn? Die vraag was niet aan dovemansoren gericht en samen legden ze vele gezellige en leerzame bezoekjes af bij collega wijnboeren in de omgeving. Menig vat werd geproefd en gekeurd. Langzaamaan rijpte het idee voor Weinhaus Gold: hèt adres in Nederland voor Duitse kwaliteitswijnen. Stuk voor stuk afkomstig van ambachtelijke wijngaarden in de Palts, Rijn- Hessen en Nahe en voor een deel ook biologisch geteeld. 

 Authentieke rassen 

Het assortiment van Weinhaus Gold biedt inmiddels een compleet aanbod rode, witte en rosé wijnen, alsmede een fraaie selectie mousserende en dessertwijnen. “Duitse wijnen zijn aan een ongekende opmars bezig” vertelt Willem. “De tijd van ‘veel voor weinig’ uit de jaren zeventig ligt gelukkig ver achter ons. Geen wonder: de Nederlandse smaak voor wijn is tegenwoordig veel meer ontwikkeld en de huidige generatie Duitse wijnmakers doet werkelijk verbazing-wekkende dingen met de authentieke druivenrassen die er van oudsher groeien. Daarnaast planten ze ook populaire soorten van elders. Dat levert bijzonder interessante combinaties op.” 

Wegwijs worden 

Een ieder die niet onmiddellijk wijs wordt uit de webshop (wat is een Dornfelder en hoe smaakt een Spätburgunder?) heeft een paar opties. De eerste is: gewoon bestellen en proberen. Alles is geproefd en geselecteerd door mensen uit het vak. Een grote buil kun je je er nooit aan vallen. Ook al niet vanwege de prijs. De tweede is: organiseer een proeverij. Daarvoor nodig je gewoon gezellig wat vrienden uit bij je thuis of op een leuke locatie, en Weinhaus Gold doet de rest. Of je laat hen een wijnreisje organiseren om zelf de streek, de gastronomie en het wijnmakersprocedé te leren kennen. Dat is altijd een succes. Ook voor mensen die liever een biertje drinken. 

Back To Top